11 października 2019

Ciasto miodowe z jabłkami i orzechami

Jesienne ciasto miodowe z dodatkiem budyniu, jabłek i orzechów - zasmakuje każdemu! Można do niego dodać powidła śliwkowe lub karmel.




Składniki

5 jabłek
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki zmielonych na pył orzechów włoskich
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki masła
2 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru
2 jajka

1 szklanka orzechów włoskich
1/3 kostki masła
2 łyżki miodu
1/3 szklanki cukru

1,5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1/3 szklanki cukru
1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżeczki żelatyny


Masło roztopić z cukrem i miodem, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i mąkę orzechową. Wymieszać.

Jajka zmiksować, dodać mokre i suche składniki – zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.

Tortownicę wyłożyć ciastem. Oba blaty piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Masło roztopić z cukrem i miodem, dokładnie wymieszać. Dodać posiekane orzechy.

Szklankę mleka zagotować z cukrem. Dodać budyń rozpuszczony w reszcie mleka, wymieszać. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać stopniowo budyń

Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. Dodajemy 1/2 szklanki wody, cukier i cynamon. Dusimy do miękkości.

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody – ja podgrzewam w mikrofali – jest idealna.

Dodajemy do jabłek, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie chłodzimy w lodówce.

Warstwy ciasta:

blat orzechowo – miodowy

masa budyniowa

masa jabłkowa

blat

ciasto wstawiamy do lodówki, dociskamy ciężkim talerzem

Ostatni blat wykańczamy polewą miodowo – orzechową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz