Składniki
5 jabłek2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki zmielonych na pył orzechów włoskich
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki masła
2 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka orzechów włoskich
1/3 kostki masła
2 łyżki miodu
1/3 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
1/3 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżeczki żelatyny
Masło roztopić z cukrem i miodem, dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i mąkę orzechową. Wymieszać.
Jajka zmiksować, dodać mokre i suche składniki – zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części.
Tortownicę wyłożyć ciastem. Oba blaty piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Masło roztopić z cukrem i miodem, dokładnie wymieszać. Dodać posiekane orzechy.
Szklankę mleka zagotować z cukrem. Dodać budyń rozpuszczony w reszcie mleka, wymieszać. Wystudzić.
Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać stopniowo budyń
Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki. Dodajemy 1/2 szklanki wody, cukier i cynamon. Dusimy do miękkości.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody – ja podgrzewam w mikrofali – jest idealna.
Dodajemy do jabłek, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie chłodzimy w lodówce.
Warstwy ciasta:
blat orzechowo – miodowy
masa budyniowa
masa jabłkowa
blat
ciasto wstawiamy do lodówki, dociskamy ciężkim talerzem
Ostatni blat wykańczamy polewą miodowo – orzechową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz