Składniki
spód ciasteczkowy:200 g herbatników
3/4 kostki masła
masa serowa:
3 jajka
1 kg sera w wiaderku president
3/4 szkl cukru
2x budyń śmietankowy
100ml śmietany 30%
podwójne espresso, lub 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, odrobina ciepłej wody
aromat tiramisu - kilka kropel
okrągłe biszkopty
3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w odrobinie wody z 1 łyżeczką cukru
250g sera mascarpone
300ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło, mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki (można użyć ciastek kakaowych, lub dodać kakao).
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy. Następnie dodajemy kawę rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody i aromat - miksujemy. Na koniec budyń i śmietanę - znów miksujemy.
Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową. Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu. Odstawiamy na kilka godzin do wystygnięcia.
Biszkopty maczamy w kawie - rozpuszczonej w ciepłej wodzie z cukrem (można dodać likier Amaretto). Wykładamy nimi górę sernika.
Ser mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem - krem ma być puszysty. Na biszkopty wykładamy krem mascarpone, posypujemy kakao.
Chłodzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz