Sernik
pieczony, przykryty piernikową pianką, powidłami śliwkowymi,
kremem mascarpone i lukrowanymi piernikami
składniki:
100g
herbatników
100g
pierniczków w lukrze
3/4
kostki masła
1kg
sera w wiaderku President
3
jajka
3/4
szklanki cukru drobnego
2x
budyń śmietankowy
100ml
śmietany 30%
słoik
powideł śliwkowych 250g
500ml
śmietany 30%
4
łyżeczki żelatyny rozpuszczonej we wrzątku
3/4
szklanki cukru pudru
1
łyżeczka cynamonu
1
łyżeczka przyprawy do piernika
2
łyżeczki kakao
(
zamiast pianki można zrobić krem mascarpone ze śmietanką i
korzennymi przyprawami)
250g
serka mascarpone
300ml
śmietany 30%
1/2
szklanki cukru pudru
do
dekoracji: pierniczki, cukrowe figurki, srebrny brokat
Ciastka
i pierniki mielimy, dodajemy roztopione masło i mieszamy.
Wykładamy
dno tortownicy, mocno dociskając.
Wkładamy
do lodówki na ok 30minut.
Jajka
ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i
miksujemy.
Następnie
dodajemy śmietanę i budyń. Znów miksujemy.
Sernik
pieczemy ok 50minut w temperaturze 180stopni bez termoobiegu.
Odkładamy
do wystygnięcia.
Śmietanę
30% ubijamy z cukrem i przyprawami na gęsty krem. Następnie powoli
dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wstawiamy do lodówki.
Ostudzony
sernik smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie nakładamy już
tężejącą piernikową piankę. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Ser
mascarpone ubijamy ze śmietaną i cukrem – na gęsty krem.
Gdy
piernikowa pianką stężeje, wykładamy na nią krem mascarpone –
smarując, lub dekorując szprycą – wg naszej fantazji.
Sernik
ozdabiamy pokruszonymi piernikami.
Smacznego
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz