23 października 2019

Sernik z piernikową pianką


Sernik pieczony, przykryty piernikową pianką, powidłami śliwkowymi, kremem mascarpone i lukrowanymi piernikami



składniki:
100g herbatników
100g pierniczków w lukrze
3/4 kostki masła

1kg sera w wiaderku President
3 jajka
3/4 szklanki cukru drobnego
2x budyń śmietankowy
100ml śmietany 30%

słoik powideł śliwkowych 250g

500ml śmietany 30%
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej we wrzątku
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao
( zamiast pianki można zrobić krem mascarpone ze śmietanką i korzennymi przyprawami)

250g serka mascarpone
300ml śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru


do dekoracji: pierniczki, cukrowe figurki, srebrny brokat

Ciastka i pierniki mielimy, dodajemy roztopione masło i mieszamy.
Wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając.
Wkładamy do lodówki na ok 30minut.




Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy.

Następnie dodajemy śmietanę i budyń. Znów miksujemy.
Sernik pieczemy ok 50minut w temperaturze 180stopni bez termoobiegu.
Odkładamy do wystygnięcia.

Śmietanę 30% ubijamy z cukrem i przyprawami na gęsty krem. Następnie powoli dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Wstawiamy do lodówki.

Ostudzony sernik smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie nakładamy już tężejącą piernikową piankę. Ciasto wstawiamy do lodówki.

Ser mascarpone ubijamy ze śmietaną i cukrem – na gęsty krem.

Gdy piernikowa pianką stężeje, wykładamy na nią krem mascarpone – smarując, lub dekorując szprycą – wg naszej fantazji.

Sernik ozdabiamy pokruszonymi piernikami.
Smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz