16 października 2019

Malinowa chmurka

Pyszne kruche ciasto z malinami, kremem mascarpone i bezą. Maliny można zastąpić innymi sezonowymi owocami - porzeczki, borówki, wiśnie, truskawki.





składniki:


Kruche ciasto


2 szklanki mąki
1 kostka masła 200g
1 czubata łyżka śmietany 18%
2 żółtka
1/2 szklanki cukru


Galaretka malinowa
1 galaretka malinowa
400g maliny mrożone
1 łyżka żelatyny


Krem mascarpone
250g serka mascarpone
300ml śmietany 30%
1/2 szklanki cukru pudru - ewentulanie można dosłodzić :P


Beza
4 białka
1 szklanka cukru
1 łyżka skrobii ziemniaczanej
płatki migdałów

Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, śmietanę, żółtka i cukier. Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki.

Ciasto wałkujemy, wykładamy nim dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Spód ciasta nakłuwamy widelcem.
Pieczemy ok 15-20 min w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia

Galaretka malinowa
Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do wystygnięcia.
Wrzucamy zamrożone maliny - uwaga! galaretka bardzo szybko tężeje z mrożonymi owocami!

Krem mascarpone
Serek mascarpone, śmietanę i cukier miksujemy na dużych obrotach - mamy uzyskać puszysty i gęsty krem

Beza
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier. Na koniec mąkę ziemniaczaną.
Na papierze do pieczenia odrysowujemy formę naszej tortownicy, następnie nakładamy bezową pianę, posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy ok godziny w temperaturze 130 stopni.



Warstwy układamy następująco:

kruche ciasto
galaretka malinowa
krem mascarpone
beza z migdałami

ciasto najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki - można na całą noc!
bezę można upiec dzień wcześniej


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz