28 kwietnia 2020

Babeczki z frużeliną wiśniową i bezą włoską

BABECZKI Z FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ I BEZĄ WŁOSKĄ

ok 10 sztuk
forma do muffinek




składniki:

300g mąki
3/4 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko

1 szklanka wiśni mrożonych
3 łyżki cukru
1,5 łyżki skrobii ziemniaczanej
woda

2 białka
30ml wody
150g cukru

przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do woreczka
 i odstawiamy na godzinę do lodówki

Ciasto wałkujemy. Szklanką wycinamy kółka.
Blaszkę do muffinek smarujemy masłem lub olejem, i posypujemy bułką tartą.
Kółka z ciasta układamy w otworach, dociskamy szklanką.
Ewentualnie poprawiamy ręcznie.

Pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach.

Wiśnie i cukier wsypujemy do garnka, dodajemy wodę, tak by zakryła dno.
Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie wody. 
Gotujące wiśnie zagęszczamy skrobią - powstanie gęsty kisiel.
Odstawiamy do wystygnięcia.

Wodę gotujemy z cukrem. W tym samym czasie ubijamy białka.
Gdy woda z cukrem uzyska temperaturę 120 stopni, wlewamy powoli do ubitych białek. 
Całość ubijamy do momentu aż beza wystygnie.

Na kruche spody wykładamy frużelinę, 
następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy bezę. Opalamy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz