MAZUREK Z MALINAMI, RÓŻĄ
I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
blaszka 26cm
składniki:
300g mąki
3/4 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko
50g suszonych platków róży
1 łyżka cukru
odrobina wody
1/2 szklanki malin mrożonych
100ml śmietany 30%
2 łyżki pudru
100g białej czekolady
70ml śmietany 30
do dekoracji płatki róż i nagietka
przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do woreczka i odstawiamy na godzinę do lodówki
Ciasto wałkujemy i wykrawamy koło wielkości blaszki.
Ukladamy na blaszce posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Z reszty ciasta formujemy wałeczek i obkładamy brzegi.
Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.
Płatki róż ugniatamy makutrą z wodą i cukrem. Odstawiamy.
Maliny podgrzewamy z cukrem i śmietaną. Do gotujących się dodajemy płatki róży i mieszamy.
Następnie blendujemy.
Ostudzony krem wylewamy na ciasto.
Czekoladę roztapiamy ze śmietanką, polewamy mazurek. Gdy zastygnie - dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz