28 kwietnia 2020

Mazurek z malinami, różą i białą czekoladą

MAZUREK Z MALINAMI, RÓŻĄ 
I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

blaszka 26cm



składniki:

300g mąki
3/4 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
1 jajko

50g suszonych platków róży
1 łyżka cukru
odrobina wody

1/2 szklanki malin mrożonych
100ml śmietany 30%
2 łyżki pudru

100g białej czekolady
70ml śmietany 30

do dekoracji płatki róż i nagietka


przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do woreczka i odstawiamy na godzinę do lodówki

Ciasto wałkujemy i wykrawamy koło wielkości blaszki.
Ukladamy na blaszce posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Z reszty ciasta formujemy wałeczek i obkładamy brzegi.
Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.

Płatki róż ugniatamy makutrą z wodą i cukrem. Odstawiamy.

Maliny podgrzewamy z cukrem i śmietaną. Do gotujących się dodajemy płatki róży i mieszamy.
Następnie blendujemy.
Ostudzony krem wylewamy na ciasto.

Czekoladę roztapiamy ze śmietanką, polewamy mazurek. Gdy zastygnie - dekorujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz