5 listopada 2013

Krem z soczewicy

Pyszny, rozgrzewający i szybki w przygotowaniu krem - 
zdrowy i smaczny!

SKŁADNIKI:

500g czerwonej soczewicy
2 marchewki
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
woda, ewentualnie bulion
dodatkowo: czarnuszka

PRZYGOTOWANIE:

Soczewicę płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i podgrzewamy.

Marchewkę kroimy w krążki, cebulę i czosnek drobno siekamy.
Warzywa smażymy na odrobinie oliwy, aż cebula zmięknie.
Następnie dodajemy do soczewicy, doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy soczewica zmięknie - zupę miksujemy na aksamitny krem.

Gotową nakładamy na talerz, i posypujemy czarnuszką.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz