17 kwietnia 2014

Ciastka owsiano - orzechowe



SKŁADNIKI:

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szkl. mąki z pełnego ziarna, lub "chlebowej"
3 łyżki płatków owsianych
70g orzechów
1/2 szkl. brązowego cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 kostki margaryny/masła
1 jajko

PRZYGOTOWANIE:

Margarynę roztapiamy.

Mąki przesiewamy.
Orzechy mielimy lub rozdrabniamy (nożem, tłuczkiem).

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, orzechami, płatkami owsianymi i cukrem.
Dodajemy jajko i ostudzoną margarynę.
Zagniatamy ciasto (będzie się trochę rozpadać).

Z ciasta formujemy małe kulki i spłaszczamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na niej układamy ciasteczka.

Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180stopni.

Na początku będą miękkie, ale później stwardnieją :)

Mąki pełnoziarnistej/chlebowej nie musimy przesiewać!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz