22 kwietnia 2014

Ciasto zebra



SKŁADNIKI:

450g mąki (- 2 łyżki)
300ml oleju
300ml wody
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru + 2 łyżki cukru z wanilią

 tabliczka czekolady
2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubijamy z cukrem.

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do ubitych jajek dodajemy cały czas miksując:
olej, wodę, mąkę.
Połowę masy wlewamy do miski, i dodajemy kakao - mieszamy.
Do drugiej części dodajemy mąkę - mieszamy.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy pędzlem nasączonym olejem, posypujemy bułką tartą.
Masę nakładamy na  środek tortownicy - 1łyżka ciemnej, 1 łyżka jasnej.

Ciasto pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Czekoladę łamiemy na kawałki.
Masło roztapiamy, dodajemy czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Polewamy ciasto, posypujemy "wiórkami"

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Mi zamiast zebry zawsze wychodzi zakalec :(

    OdpowiedzUsuń
  2. to była moja pierwsza zebra - i wyszła :) z reszty ciasta zrobiłam 3 mufinki i były super - może spróbuj w postaci mniejszych "ciastek" np właśnie mufinek :)

    OdpowiedzUsuń