9 maja 2014

Ciasto z rabarbarem i bezą



SKŁADNIKI:

biszkopt:
3 jajka
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru

mus z rabarbaru:
kilka łodyg rabarbaru
4 łyżki cukru
1 łyżką skrobi ziemniaczanej

beza:
5 białek
1 szkl. cukru
odrobina soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych białek dodajemy stopniowo żółtka, cukier i mąkę - miksujemy.

Masę wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 25 minut, w temperaturze 180stopni.

Rabarbar myjemy, kroimy w 1cm kawałki.
Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy.
Rabarbar puści sok więc nie dodajemy wody!
Gotujemy aż rabarbar zmięknie.
Skrobię rozpuszczamy w odrobinie wody, i dodajemy do musu - mieszamy.

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Następnie dodajemy sok z cytryny, i stopniowo po łyżce cukru - cały czas miksując.

Na gotowy biszkopt wykładamy mus rabarbarowy, 
następnie bezę, robiąc kółka łyżką.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut.

Rabarbalove

2 komentarze: