9 maja 2014

Sernik gotowany z brzoskwiniami, na herbatnikach



SKŁADNIKI: 

 masa serowa:
1kg sera
5 żółtek
3/4 szkl. cukru
2 łyżki cukru z wanilią
2 x budyń waniliowy
1/2 szkl. mleka 
150g masła 

dodatkowo:
800g brzoskwiń z puszki
2.5 łyżeczki żelatyny
250g herbatników
2  x czekolada mleczna
50g masła

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Następnie dodajemy ser i miksujemy.
Masę wlewamy do garnka i podgrzewamy cały czas mieszając.

Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy.

Gdy masa serowa będzie jednolita, wlewamy budyń - mieszamy aż masa zgęstnieje.
Odstawiamy do wystygnięcia.

Brzoskwinie kroimy na kawałki.
Syrop gotujemy, następnie dodajemy żelatynę, i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 
Odstawiamy do wystygnięcia.

Blachę wykładamy połową herbatników.
Wylewamy masę serową, wyrównujemy.
Posypujemy brzoskwiniami, zalewamy syropem.
Wstawiamy do lodówki.
Gdy masa stężeje, przykrywamy resztą herbatników.

Czekoladę łamiemy na kawałki. Razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Jeśli czekolada jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka.

Roztopioną czekoladą polewamy herbatniki.


7 komentarzy:

  1. Jakie są wymiary blachy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kiedyś taki sernik ale bez dodatku brzoskwiń, ten wygląda bardzo smakowicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super ale bardzo nieprecyzyjny przepis: co z masłem???

    OdpowiedzUsuń
  5. sernik wygląda mmmmm...bosko! na pewno go zrobię ! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń