SKŁADNIKI:
masa serowa:
1kg sera
5 żółtek
3/4 szkl. cukru
2 łyżki cukru z wanilią
2 x budyń waniliowy
1/2 szkl. mleka
150g masła
dodatkowo:
800g brzoskwiń z puszki
2.5 łyżeczki żelatyny
250g herbatników
2 x czekolada mleczna
50g masła
PRZYGOTOWANIE:
Żółtka ucieramy z cukrem i masłem. Następnie dodajemy ser i miksujemy.
Masę wlewamy do garnka i podgrzewamy cały czas mieszając.
Budyń wsypujemy do mleka i mieszamy.
Gdy masa serowa będzie jednolita, wlewamy budyń - mieszamy aż masa zgęstnieje.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Brzoskwinie kroimy na kawałki.
Syrop gotujemy, następnie dodajemy żelatynę, i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Blachę wykładamy połową herbatników.
Wylewamy masę serową, wyrównujemy.
Posypujemy brzoskwiniami, zalewamy syropem.
Wstawiamy do lodówki.
Gdy masa stężeje, przykrywamy resztą herbatników.
Czekoladę łamiemy na kawałki. Razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Jeśli czekolada jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka.
Jakie są wymiary blachy?
OdpowiedzUsuń20cm x 30cm
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś taki sernik ale bez dodatku brzoskwiń, ten wygląda bardzo smakowicie:-)
OdpowiedzUsuńciasto wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda super ale bardzo nieprecyzyjny przepis: co z masłem???
OdpowiedzUsuńjuż poprawione :)
OdpowiedzUsuńsernik wygląda mmmmm...bosko! na pewno go zrobię ! pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń