29 maja 2014

Deser kokosowo - cytrusowy



Kolejny lekki deser na ciepłe dni :)

SKŁADNIKI:

ok.500ml mleka kokosowego
ok 130g serka homo
słodzik
5 łyżeczek żelatyny

2 cytryny
2 pomarańcze
słodzik
4-5 łyżeczek żelatyny

PRZYGOTOWANIE:

Puszką mleka kokosowego wstrząsamy.
Mleko mieszamy z serkiem homo i pokruszonymi słodzikiem.

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, następnie podgrzewamy w mikrofali.
Dodajemy do masy kokosowej i mieszamy.

Z owoców ścieramy skórkę, i wyciskamy sok.
Całość podgrzewamy w rondlu.
Gdy mus będzie gorący, dodajemy pokruszony słodzik.

Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, następnie podgrzewamy w mikrofali.
Dodajemy do musu i mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.

Do naczyń nakładamy masę kokosową, gdy stężeje - mus cytrusowy.

Można posypać prażonym kokosem.

1 komentarz: