SKŁADNIKI:
4 jajka
6 łyżek mąki
100ml oleju
7 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70g orzechów włoskich
aromat orzech laskowy
szczypta soli
400g masy krówkowej
1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek i mieszamy.
Do ubitych białek dodajemy stopniowo cały czas miksując,
kolejno:
żółtka, olej, cukier, mąkę, aromat.
Na koniec dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy do foremek wyłożonej papilotkami.
Pieczemy ok 20 minut w temepraturze 160-180stopni.
Kajmak miksujemy z łyżką masła, i polewamy ostudzone babeczki.
Posypujemy orzechami.
Super babeczki, bardzo pomysłowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.