14 marca 2014

Czarniak ze szparagami w sosie holenderskim



SKŁADNIKI:

Na 3 porcje:

płaty czarniaka 3x150g
sól, pieprz
czosnek
pietruszka
sok i skórka z cytryny

szparagi zielone 300g
sól

200g masła
sól, pieprz
4 żółtka
sok i skórka limonki

PRZYGOTOWANIE:
Rybę nacieramy solą i pieprzem.
Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i czosnkiem.
Na koniec posypujemy skórką z cytryny i polewamy sokiem z połowy owocu.
Szczelnie zamykamy w pojemniku i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Sos holenderski.
Masło rozpuszczamy.
Pozbywamy się "piany", która wytworzyła się na jego powierzchni.
Żółtka z solą i pieprzem miksujemy nad parą. Następnie dodajemy sok z połowy limonki i skórkę z całego owocu. Gdy masa jest gęsta, i jednolita stopniowo dodajemy rozpuszczone masło, cały czas
miksując.

Rybę smażymy na patelni grillowej z dwóch stron.
Najpierw na dużym ogniu, następnie na średnim.
Ma się lekko zarumienić.

Na talerz nakładamy szparagi i rybę. Polewamy sosem. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz