Wariacja na temat znanego i lubianego deseru :)
zamiast amaretto - coś mocniejszego,
dodatkowo - truskawki i bita śmietana,
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu czekoladowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA:
250g mascarpone
200g śmietany 36%
2 jajka
1/2 szklanki cukru
dodatkowo:
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
20ml spirytusu
140ml ciepłej wody
truskawki
kakao
posypka czekoladowa
PRZYGOTOWANIE:
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem i mąką ziemniaczaną.
Do ubitych białek stopniowo dodajemy żółtka, a później składniki suche.
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy ok 25minut w temperaturze 180 stopni.
Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Żółtka z cukrem ubijamy nad parą, aż cukier się rozpuści.
Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy.
Śmietanę ubijamy.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Do masy serowej dodajemy bitą śmietanę, miksujemy.
Następnie pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Biszkopt kroimy w paski.
Kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, i dolewamy spirytus.
Kawałki ciasta maczamy w kawie, i wykładamy nimi miskę.
Następnie układamy truskawki pokrojone w połówki,
przykrywamy 2/3 masy serowo-śmietanowej.
Powtarzamy warstwy.
Ozdabiamy kakao, truskawkami i posypką czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz