7 marca 2014

Tiramisu z truskawkami

Wariacja na temat znanego i lubianego deseru :)
zamiast amaretto - coś mocniejszego, 
dodatkowo - truskawki i bita śmietana,
polecam!


SKŁADNIKI:

BISZKOPT:

4 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka budyniu czekoladowego
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA:

250g mascarpone
200g śmietany 36%
2 jajka
1/2 szklanki cukru

dodatkowo:

2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
20ml spirytusu
140ml ciepłej wody 
 
truskawki
kakao
posypka czekoladowa

PRZYGOTOWANIE:

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem i mąką ziemniaczaną.
Do ubitych białek stopniowo dodajemy żółtka, a później składniki suche.
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy ok 25minut w temperaturze 180 stopni.
Zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.

Żółtka z cukrem ubijamy nad parą, aż cukier się rozpuści.
Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i miksujemy.
Śmietanę ubijamy.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.

Do masy serowej dodajemy bitą śmietanę, miksujemy.
Następnie pianę z białek i delikatnie mieszamy.

Biszkopt kroimy w paski.
Kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, i dolewamy spirytus.
Kawałki ciasta maczamy w kawie, i wykładamy nimi miskę.
Następnie układamy truskawki pokrojone w połówki,
przykrywamy 2/3 masy serowo-śmietanowej.
Powtarzamy warstwy.

Ozdabiamy kakao, truskawkami i posypką czekoladową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz