SKŁADNIKI:
3 szklanki mąki pszennej razowej
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
ok 35g drożdży
1 łyżeczka soli
po 2 łyżki żurawiny, słonecznika i otrębów
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłą wodą, dodajemy sól,
przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąki mieszamy z żurawiną, otrębami i ziarnami, na koniec dodajemy drożdże z wodą.
Zagniatamy ciasto, aż zacznie odchodzić od boków garnka.
Znów przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciastem wykładamy keksówkę formując chlebek.
Lekko smarujemy mlekiem i posypujemy dodatkami.
Pieczemy w temperaturze 180stopni około 45 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz