28 lutego 2014

Chlebek razowy z żurawiną, słonecznikiem i otrębami




SKŁADNIKI:

3 szklanki mąki pszennej razowej
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki ciepłej wody
ok 35g drożdży
1 łyżeczka soli
po 2 łyżki żurawiny, słonecznika i otrębów

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłą wodą, dodajemy sól, 
przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąki mieszamy z żurawiną, otrębami i ziarnami, na koniec dodajemy drożdże z wodą.
Zagniatamy ciasto, aż zacznie odchodzić od boków garnka. 
Znów przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciastem wykładamy keksówkę formując chlebek. 
Lekko smarujemy mlekiem i posypujemy dodatkami.
Pieczemy w temperaturze 180stopni około 45 minut 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz