SKŁADNIKI:
biszkopt:
1,5 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżki otrębów
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
słodzik/ cukier brązowy/ miód
masa:
1 budyń czekoladowy (lub waniliowy z dodatkiem kakao)
500ml mleka
słodzik/ cukier brązowy/ miód
3 łyżki żelatyny
orzechy - pokruszone lub w kawałkach
dodatkowo:
serek homo + słodzik - "bita śmietana"
orzechy
PRZYGOTOWANIE:
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Budyń, otręby, żółtka, proszek i słodzik miksujemy.
Do masy stopniowo dodajemy pianę z białek - mieszamy.
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy 20 minut w temperaturze 180stopni.
Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, podgrzewamy w mikrofali do rozpuszczenia.
Dodajemy do budyniu i mieszamy.
Na koniec dodajemy orzechy.
Gorący biszkopt zawijamy w ściereczkę,i odstawiamy do wystygnięcia.
Serek homo mieszamy ze słodzikiem, i napełniamy nim szprycę.
Biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy masą budyniową, i zwijamy.
Dekorujemy bita śmietaną i orzechami.
Smacznego :)
Rady:
Budyń - można zastąpić skrobią kukurydzianą 1:1
Na diecie dukana - orzechy można zastąpić aromatem lub żurawiną
Jeśli ktoś nie chce używać tyle skrobi:
biszkopt można zrobić na samych otrębach, a masę z serka homo i np owoców :)
Jeśli ktoś nie chce używać tyle skrobi:
biszkopt można zrobić na samych otrębach, a masę z serka homo i np owoców :)
OMG! OMG!
OdpowiedzUsuńjaaaaa chcę kaaawałek!!!!
marzę o nim!!!
GENIALNE!!
a mam taką ochotę na słodkie, zabiłaś mnie tym zdjęciem!;p
a dziękuję dziękuję :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń