4 lutego 2014

Rolada dietetyczna na skrobi i otrębach




SKŁADNIKI:

biszkopt:
1,5 łyżki budyniu waniliowego
2 łyżki otrębów
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
słodzik/ cukier brązowy/ miód

masa:
1 budyń czekoladowy (lub waniliowy z dodatkiem kakao)
500ml mleka
słodzik/ cukier brązowy/ miód
3 łyżki żelatyny
orzechy - pokruszone lub w kawałkach

dodatkowo:
serek homo + słodzik - "bita śmietana"
orzechy

PRZYGOTOWANIE:

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Budyń, otręby, żółtka, proszek i słodzik miksujemy.
Do masy stopniowo dodajemy pianę z białek - mieszamy.
Masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy 20 minut w temperaturze 180stopni.

Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, podgrzewamy w mikrofali do rozpuszczenia.
Dodajemy do budyniu i mieszamy.
Na koniec dodajemy orzechy.

Gorący biszkopt zawijamy w ściereczkę,i odstawiamy do wystygnięcia.

Serek homo mieszamy ze słodzikiem, i napełniamy nim szprycę.

Biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy masą budyniową, i zwijamy.
Dekorujemy bita śmietaną i orzechami.

Smacznego :)


Rady:
Budyń - można zastąpić skrobią kukurydzianą 1:1

Na diecie dukana - orzechy można zastąpić aromatem lub żurawiną

 Jeśli ktoś nie chce używać tyle skrobi:
biszkopt można zrobić na samych otrębach, a masę z serka homo i np owoców :)


3 komentarze:

  1. OMG! OMG!
    jaaaaa chcę kaaawałek!!!!
    marzę o nim!!!
    GENIALNE!!

    a mam taką ochotę na słodkie, zabiłaś mnie tym zdjęciem!;p

    OdpowiedzUsuń