4 lutego 2014

Farfalle z kurczakiem, suszonymi pomidorami i papryką



Makaron z dodatkiem orzeszków pini, czarnuszki i bazylii

SKŁADNIKI:

60g makaronu farfalle
100g fileta z kurczaka
kilka suszonych pomidorów
kawałek papryki
1 łyżeczka orzeszków pini
1/2 łyżeczki czarnuszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju sezamowego
oliwa
kilka listków bazylii
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

Kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki.
Paprykę i pomidory kroimy w paski.
Czosnek drobno siekamy.

Na odrobinie oliwy i oleju smażymy kurczaka, doprawiając solą i pieprzem
Gdy się lekko zarumieni, dodajemy czosnek, paprykę i pomidory.
Jeszcze chwilę smażymy.

Dodajemy masło, orzeszki i czarnuszkę.
Gdy masło się roztopi, dodajemy przecedzony makaron i bazylię.
Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Nakładamy na talerz, smacznego :)


Czarnuszka - smak lekko gorzki i pikantny, pasuje do warzyw :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz