17 lutego 2014

Sernik z mascarpone i truskawkami, na spodzie z Oreo




SKŁADNIKI:
tortownica 20cm

350g ciastek Oreo
100g masła

500g serka mascarpone
250ml śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru
galaretka truskawkowa lub żelatyna + woda
450g truskawek mrożonych lub świeżych
1 galaretka truskawkowa
300ml wody
3 łyżki cukru

płatki czekoladowe

PRZYGOTOWANIE:

Ciasteczka Oreo (bez masy) miksujemy na drobne lub kruszymy wałkiem/ tłuczkiem do kotletów.
Dodajemy miękkie masło i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Wykładamy dno tortownicy, mocno dociskając i wyrównując.
Wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Śmietanę ubijamy na puszystą.
Ser miksujemy z pudrem i masą Oreo.
Następnie dodajemy do śmietany i delikatnie mieszamy.
Galaretkę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku, i powoli dodajemy do masy cały czas mieszając. 

Truskawki (kilka zostawiamy do dekoracji)  zalewamy wodą, dodajemy cukier i podgrzewamy.
Gdy truskawki zmiękną, a cukier się rozpuści - dokładnie miksujemy.
Następnie znów podgrzewamy.
Gdy mus zacznie się gotować, dodajemy galaretkę i mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia. 

Na ciasteczkowy spód wylewamy masę serową -
3 łyżki zostawiamy do dekoracji.
Wstawiamy do lodówki.
Gdy masa stężeje, wylewamy na nią mus truskawkowy.
Znów wstawiamy do lodówki.

Schłodzony sernik wyjmujemy  lodówki i wyciągamy z tortownicy.
Masą serowo-śmietanową smarujemy boki i nakładamy na górę ciasta. 
Boki ozdabiamy płatkami czekolady,
na górze ciasta układamy truskawki i posypujemy czekoladą.

Można się częstować :) 

Zamiast Oreo, można użyć zwykłych herbatników maślanych lub kakaowych 



Mascarpone Karnawał 2014
Słodkie Walentynki 2014

1 komentarz: