4 lutego 2014

Kruche ciasteczka orzechowe z rodzynkami



SKŁADNIKI:

500g mąki pszennej
80g orzechów
2 żółtka
3/4 margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 łyżka serka homo lub śmietany
60g rodzynek

dodatkowo:
100g czekolady
orzechy
1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE:

Orzechy wkładamy do woreczka, i wałkiem tłuczemy - na "mąkę"; lub mielimy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, margarynę kroimy w kawałki.
                            Żółtka, proszek, serek, cukier, orzechy i rodzynki dodajemy do reszty składników - zagniatamy ciasto. 
Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny.
Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto.
Wycinamy ciasteczka.
Ciasteczka pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180stopni.
Czekoladę łamiemy na kawałki, i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ostudzone ciasteczka polewamy czekoladą, i posypujemy orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz