SKŁADNIKI na 2 porcje:
160g makaronu - u mnie farfalle i penne
150g piersi z kurczaka
kilka pieczarek
kilka suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
60g sera lazur
250ml śmietany 30%
sól, pieprz, zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
Kurczaka myjemy, i kroimy na małe kawałki.
Na patelni mocno rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kurczaka,
doprawiamy solą i pieprzem.
Czosnek drobno siekamy, pomidory kroimy w paski.
Pieczarki obieramy i kroimy.
Do zarumienionego kurczaka, dodajemy czosnek, pieczarki i pomidory -
smażymy aż pieczarki będą gotowe.
Następnie wlewamy śmietanę, i doprawiamy solą i ziołami.
Gdy sos zgęstnieje, dodajemy kawałki sera, i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Ugotowany, odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, i dokładnie mieszamy.
Nakładamy na talerz.
Można posypać kawałkami sera.
Smacznego.
Uwaga! ser i suszone pomidory są słone, dlatego delikatnie doprawiamy danie!!
świetnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń