12 lutego 2014

Makaron z kurczakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym z serem lazur



SKŁADNIKI na 2 porcje:

160g makaronu - u mnie farfalle i penne
150g piersi z kurczaka
kilka pieczarek
kilka suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
60g sera lazur
250ml śmietany 30%
sól, pieprz, zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.

Kurczaka myjemy, i kroimy na małe kawałki.
Na patelni mocno rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kurczaka, 
doprawiamy solą i pieprzem.
Czosnek drobno siekamy, pomidory kroimy w paski.
Pieczarki obieramy i kroimy.
Do zarumienionego kurczaka, dodajemy czosnek, pieczarki i pomidory - 
smażymy aż pieczarki będą gotowe.

Następnie wlewamy śmietanę, i doprawiamy solą i ziołami.
Gdy sos zgęstnieje, dodajemy kawałki sera, i jeszcze chwilę podgrzewamy.

Ugotowany, odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, i dokładnie mieszamy.
Nakładamy na talerz.
Można posypać kawałkami sera.
Smacznego.

Uwaga! ser i suszone pomidory są słone, dlatego delikatnie doprawiamy danie!!

1 komentarz: