Tort z masą serowo kokosową, musem ananasowym,
i alkoholem.
Idealny na różne okazja, ale również jako dodatek do popołudniowej kawy :)
SKŁADNIKI:
6 jaj
szklanka mąki tortowej (400ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
500g mascarpone
400ml mleka kokosowego
5 łyżek cukru
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki kokosu
580g ananasa w puszce
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
trochę wody
150ml śmietany 36%
1,5 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
30ml syropu kokosowego
30ml spirytusu
100ml wody
wiórki kokosowe
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę tortową przesiewamy, i mieszamy
z proszkiem oraz mąką ziemniaczaną.
Białka z odrobiną soli ubijamy na
sztywną pianę,
następnie dodajemy stopniowo żółtka
i mąkę, cały czas miksując.
Masę wylewamy do natłuszczonej
formy/wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 45 minut w temp 180 stopni.
Ser mascarpone, cukier i mleko kokosowe
miksujemy na jednolitą masę.
Dodajemy kokos i mieszamy.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody,
podgrzewamy w mikrofalówce na najwyższych obrotach, aż się
dokładnie rozpuści i powoli dodajemy do masy – cały czas
miksując.
Odstawiamy do lodówki.
Ananasa z sokiem wlewamy do garnka,
dodajemy cukier i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści
a ananas zmięknie.
Mąkę mieszamy w odrobiną wody, i
powoli wlewamy do gotującej się masy.
Następnie masę miksujemy – ale nie
jest to konieczne.
Śmietanę ubijamy z cukrem.
Biszkopt dzielimy na trzy równe
części.
Spirytus, syrop i wodę mieszamy.
Układamy następująco:
biszkopt
2/3 masy serowo kokosowej
biszkopt – namoczony 1/2 likieru
mus ananasowy
biszkopt – namoczony 1/2 likieru
Boki ciasta smarujemy masą serowo
kokosową, i posypujemy kokosem.
Górę tortu smarujemy 1/2 bitej
śmietany.
Resztą napełniamy rękaw cukierniczy
i wyciskamy wzorki.
Tort wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz