14 marca 2014

Tort pina colada


 Tort z masą serowo kokosową, musem ananasowym,
 i alkoholem. 
Idealny na różne okazja, ale również jako dodatek do popołudniowej kawy :)

SKŁADNIKI:

6 jaj
szklanka mąki tortowej (400ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej

500g mascarpone
400ml mleka kokosowego
5 łyżek cukru
3 łyżeczki żelatyny
2 łyżki kokosu

580g ananasa w puszce
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
trochę wody

150ml śmietany 36%
1,5 łyżki cukru pudru

dodatkowo:
30ml syropu kokosowego
30ml spirytusu
100ml wody
wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę tortową przesiewamy, i mieszamy z proszkiem oraz mąką ziemniaczaną.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę,
następnie dodajemy stopniowo żółtka i mąkę, cały czas miksując.
Masę wylewamy do natłuszczonej formy/wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 45 minut w temp 180 stopni.

Ser mascarpone, cukier i mleko kokosowe miksujemy na jednolitą masę.
Dodajemy kokos i mieszamy.
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, podgrzewamy w mikrofalówce na najwyższych obrotach, aż się dokładnie rozpuści i powoli dodajemy do masy – cały czas miksując.
Odstawiamy do lodówki.

Ananasa z sokiem wlewamy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści
a ananas zmięknie.
Mąkę mieszamy w odrobiną wody, i powoli wlewamy do gotującej się masy.
Następnie masę miksujemy – ale nie jest to konieczne.

Śmietanę ubijamy z cukrem.

Biszkopt dzielimy na trzy równe części.
 Spirytus, syrop i wodę mieszamy.

Układamy następująco:
biszkopt
2/3 masy serowo kokosowej
biszkopt – namoczony 1/2 likieru
mus ananasowy
biszkopt – namoczony 1/2 likieru
Boki ciasta smarujemy masą serowo kokosową, i posypujemy kokosem.
Górę tortu smarujemy 1/2 bitej śmietany.
Resztą napełniamy rękaw cukierniczy i wyciskamy wzorki.

Tort wstawiamy do lodówki.


Ciasta przekładańce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz