Orzeźwiająca babka z sokiem, skórką cytryny i miętą!
Idealna nie tylko na święta.
Sprawdzi się też w muffinkowej formie :)
SKŁADNIKI:
150g mąki ziemniaczanej
250g mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru (250ml)
200g masła
skórka z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
liście mięty
syrop lub aromat miętowy – kilka
kropel
1 białko
4 łyżki pudru
sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Masło ucieramy z cukrem na gładką
masę.
Mąkę pszenną przesiewamy, następnie
łączymy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Do utartego masła dodajemy stopniowo
żółtka, cały czas miksując.
Następnie mąkę – również
stopniowo.
Białka z odrobiną soli ubijamy na
sztywną pianę.
Do masy dodajemy pianę, skórkę, sok z cytryny, drobno posiekane listki mięty -
i delikatnie mieszamy.
Masę wylewamy do natłuszczonej formy.
Pieczemy w temperaturze 180stopni około
45 minut.
Białko z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę,
następnie dodajemy stopniowo cukier puder i miksujemy.
Na koniec dodajemy sok i mieszamy.
Polewamy ostudzoną babeczkę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz