14 marca 2014

Babka cytrynowo-mietowa


 Orzeźwiająca babka z sokiem, skórką cytryny i miętą!
 Idealna nie tylko na święta.
 Sprawdzi się też w muffinkowej formie :)

SKŁADNIKI:

150g mąki ziemniaczanej
250g mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru (250ml)
200g masła
skórka z 1 cytryny
sok z połowy cytryny
liście mięty
syrop lub aromat miętowy – kilka kropel

1 białko
4 łyżki pudru
sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
Mąkę pszenną przesiewamy, następnie łączymy z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Do utartego masła dodajemy stopniowo żółtka, cały czas miksując.
Następnie mąkę – również stopniowo.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
 Do masy dodajemy pianę, skórkę, sok z cytryny, drobno posiekane listki mięty - 
 i delikatnie mieszamy.
  Masę wylewamy do natłuszczonej formy.
Pieczemy w temperaturze 180stopni około 45 minut.

Białko z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, 
następnie dodajemy stopniowo cukier puder i miksujemy. 
Na koniec dodajemy sok i mieszamy.
Polewamy ostudzoną babeczkę :)


Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołyki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz