18 czerwca 2014

Sernik dukana z mlekiem


Sernik dukana - najlepszy i najprostszy!

 SKŁADNIKI:

500g sera białego w kostkach (chudy)
5 jajek
1 budyń waniliowy, lub 2 łyżki skrobi kukurydzianej
100ml mleka 
słodzik - ok 20 tabletek (stewia, cukier brązowy)
dowolny aromat - śmietankowy

PRZYGOTOWANIE:

Żółtka z pokruszonym słodzikiem ubić, następnie dodać ser cały czas miksując.
Gdy masa będzie gładka, dodać aromat, budyń i mleko - miksować jeszcze chwilę.

Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę.
Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę.
Sernik piec w temperaturze ok 150stopni 80-90 minut.
Zostawić w piekarniku do wystygnięcia.


W mniejszej formie bardziej urośnie.
Można zrezygnować z mleka.

2 komentarze:

  1. Zrobiłam go wczoraj i nie mogłam uwierzyć :) rewelacja! najlepszy sernik jaki jadałam i świetnie się prezentuje, w dodatku wychodzi duży i nie opada! Pychota :)dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń