18 czerwca 2014

Ciasto czekoladowe z kokosem i lukrem



Ciasto czekoladowe.. bez czekolady..

Niespodziewani goście.. w domu ani margaryny, ani owoców, ani tym bardziej czekolady..
Tak więc z pomocą aromatu czekoladowego, kakao i oleju wyczarowałam pyszne ciacho :)

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
3 jajka
5 łyżek wiórek kokosowych
15 ml syropu czekoladowego

(użyłam szklanki o pojemności 350ml!)

lukier:
1 białko
3/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
odrobina soku z cytryny


PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy, mieszamy z kakao, cukrem, kokosem i proszkiem do pieczenia.
Jajka, jogurt, olej, syrop mieszamy widelcem w osobnej misce. 
Na koniec dokładnie mieszamy składniki suche z mokrymi.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, i wylewamy masę.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Białko z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy sok z cytryny - dalej ubijamy.
Na koniec dodajemy stopniowo cukier puder - masa ma być gęsta, jednolita i błyszcząca

Na ostudzone ciasto nakładamy lukier, łyżką formujemy stożki, i posypujemy kokosem.

Smacznego :)



1 komentarz: