15 listopada 2014

Szybki kakaowy torcik z bitą śmietaną i dżemem / owocami



SKŁADNIKI:

BISZKOPT
4 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA
350 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny

słoik dżemu malinowego (ok 300ml) lub świeże owoce

płatki migdałów do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy kakao, cukier, mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia i mieszamy.
Do ubitych białek stopniowo dodajemy mąki - delikatnie mieszając.

Masę wylewamy do tortownicy (średnica 18cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 25-35 minut w temperaturze 180stopni.

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody, podgrzewamy w mikrofali.
Następnie delikatnie wlewamy do ubitej śmietany, cały czas miksując. 
2-3 łyżki śmietany odkładam do dekoracji boków tortu!

Ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części, Ścinamy z góry kopułkę - 
resztki ciasta posłużą za dekorację tortu.

Układamy następująco powtarzając warstwy:
biszkopt 
1/2 dżemu
1/2 masy śmietanowej

Boki tortu ozdabiamy śmietaną, 
następnie całość posypujemy okruchami i płatkami migdałów.





1 komentarz: