Niedługo tłusty czwartek,
cukiernie już kuszą pysznościami!
Oponki serowe, są idealne na tłusty czwartek. Nie wymagają dużo czasu, nie używamy drożdży.
I możemy je ozdabiać jak chcemy :)
W mojej dzisiejszej propozycji, oponki z cukrem waniliowym - nie "wanilinowym"! i serkiem.
Przepis na około 70 sztuk oponek
SKŁADNIKI:
750 g mąki pszennej
500 g serka homo - użyłam waniliowego, może być również ser z wiaderka
60 g masła
1 jajko
2 żółtka
4 łyżki cukru z wanilią
3 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka smalcu
lukier:
2 białka
szklanka cukru pudru
ziarenka wanilii
sok z cytryny
polewa czekoladowa:
5 łyżek mleka
3/4 kostki masła
3 łyżki cukru
4 łyżki kakao
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy:
pokrojone masło (w temperaturze pokojowej),
jajko, żółtka (białka użyjemy do lukru),
cukier waniliowy i serek homo.
Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na średniej grubości ( u mnie ok 5 mm).
Szklanką wykrawamy oponki,
kieliszkiem, lub nakrętką - dziurki w oponkach.
W garnku, lub szerokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz.
Kładziemy oponki, gdy urosną i się zarumienią - odwracamy na drugą stronę.
Uwaga - dosyć szybko się smażą!
Gotowe kładziemy na papierowy ręcznik by je osuszyć.
Do moich oponek użyłam dwóch dodatków.
Lukier - można zrobić z połowy porcji!
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy puder.
Miksujemy aż cukier się rozpuści.
Na koniec dodajemy ziarenka wanilii i odrobinę soku z cytryny.
Znów miksujemy.
Polewa czekoladowa:
Mleko z cukrem podgrzewamy na małym ogniu.
Gdy cukier się rozpuści, dodajemy pokrojone masło. Mieszamy.
Gdy masło się rozpuści, dodajemy kakao.
I podgrzewamy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
Ostudzone oponki polewamy lukrem i czekoladą :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz