28 lutego 2017

Zupa curry z mlekiem kokosowym i warzywami


Ta pyszna, pikantna zupa skradła moje serce!

Przepis na duży gar zupy!



SKŁADNIKI:

2,5l bulionu - ja użyłam drobiowego
1l mleka kokosowego
4 łyżki żółtej pasty curry
4 ząbki drobno posiekanego czosnku
1 łyżka startego imbiru
skórka starta z 1 limonki
warzywa mrożone: groszek, fasolka, marchew, dynia  - 1kg
oliwa

PRZYGOTOWANIE:

W garnku na odrobinie oliwy rumienimy czosnek, dodajemy curry, imbir, 
skórkę z limonki, chwilę podgrzewamy.
Wlewamy odrobinę bulionu, mieszamy aż curry całkowicie się rozpuści.
Następnie dolewamy resztę bulionu i mleko kokosowe, dodajemy warzywa. 
Gotujemy ok 10-15 minut, do miękkości warzyw. 

Podajemy z ryżem, posypujemy czarnym sezamem lub czarnuszką.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz