12 lipca 2014

Biszkopt z truskawkami, budyniem i czekoladą



SKŁADNIKI:

6 jajek
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2x budyń śmietankowy z kawałkami białej czekolady
800ml mleka
1 kostka masła
1 szkl. cukru

500g truskawek
1 galaretka truskawkowa
400ml wrzątku
2 łyżki pudru

330ml śmietany 30%
3 łyżki pudru

dodatkowo:
płatki migdałów
kilka truskawek
kilka kostek białej czekolady

PRZYGOTOWANIE:

 Żółtka ucieramy z cukrem.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do piany z białek stopniowo dodajemy cały czas miksując:
najpierw żółtka, na koniec mąkę.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.
Biszkopt pieczemy ok 35 minut w temp.180 stopni.

Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu na 800ml mleka.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, i dodajemy do ostudzonego budyniu - miksujemy na krem.

Truskawki kroimy na kawałki.
Galaretkę zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia

Biszkopt dzielimy na dwie części.
Na pierwszej - układamy masę budyniową,
następnie truskawki, i tężejącą galaretkę.
Ciasto wkładamy do lodówki.

Gdy galaretka stężeje, przykrywamy warstwę drugim biszkoptem.

Migdały prażymy na suchej patelni.
Czekoladę ścieramy na tarce.

Śmietanę miksujemy z pudrem,
nakładamy na biszkopt.

Ciasto dekorujemy truskawkami, płatkami migdałów i czekoladą.




1 komentarz: