18 lipca 2014

Torcik z jezynami, mascarpone i bitą śmietaną




SKŁADNIKI:

tortownica 18cm

200g herbatników maślanych
200g masła

250g serka mascarpone
330ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru

2 szklanki jeżyn
150ml wody
2 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny

dodatkowo:
jeżyny
płatki migdałów

PRZYGOTOWANIE:

Herbatniki wrzucamy do woreczka, i tłuczkiem rozdrabniamy,
następnie przesypujemy do garnka.
Do okruchów dodajemy miękkie masło, i ręką dokładnie mieszamy - 
ma powstać jednolita masa!
Gotową masę nakładamy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna.
Ciasteczkowy spód wkładamy do lodówki - 
schłodzi się i stwardnieje.
 
Schłodzoną śmietanę ubijamy.
Do gotowej dodajemy puder i miksujemy.
Następnie dodajemy stopniowo serek mascarpone - 
miksując na mniejszych obrotach.
 
Żelatynę zalewamy odrobiną wody, i podgrzewamy w mikrofali na największych obrotach.

Jeżyny wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier  i wstawiamy na gaz.
Podgrzewamy aż cukier się rozpuści.
Na koniec dodajemy żelatynę i mieszamy.
Odstawiamy do wystygnięcia.

Na ciasteczkowy spód wykładamy masę serowo-śmietankową.
Na górę nakładamy mus z jeżyn, i chłodzimy w lodówce.

Przed podaniem boki torciku posypujemy płatkami migdałów, 
i ozdabiamy jeżynami.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz