Słodkie, wilgotne i czekoladowe - muffinki z jeżynami
SKŁADNIKI na 12 babeczek i małą keksówkę:
użyłam szklanki o pojemności 330ml
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1 czekolada mleczna100g
1 szkl. kefiru
3 jajka
aromat czekoladowy
kostka masła 200g
1 szkl. jeżyn
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao, cukier i proszek do pieczenia.
Czekoladę drobno siekamy, i dodajemy do reszty składników.
Masło roztapiamy.
Kefir, jajka, aromat i ostudzone masło mieszamy,
Dodajemy suche składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto będzie gęste.
Na koniec dodajemy jeżyny, mieszamy delikatnie.
Na koniec dodajemy jeżyny, mieszamy delikatnie.
Foremki wykładamy papilotkami,
łyżką nakładamy ciasto - jedna czubata łyżka na babeczkę.
Resztę ciasta wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy:
babeczki - 25 minut - w 180stopniach
ciasto - 35 minut - w 180stopniach
Ostudzone babeczki i ciasto posypujemy pudrem.
Dzień dobry,
OdpowiedzUsuń- 1 czekolada mleczna: ile gramów? w sprzedaży jest ogromna rozpiętość gramatur
- kostka masła 250 g: obecne kostki masła mają zwykle 200 g lub 170 g; na pewno chodzi o 250 g?
Pozdrawiam,
Sylwia
Masło już poprawione - faktycznie 200g. A czekolady u mnie prawie wszystkie mają 100g :) ale też podałam wagę. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za doprecyzowanie przepisu i pozdrawiam,
OdpowiedzUsuńSylwia
PS
Piękne zdjęcie wypieków.
a zdjęcia robię telefonem... Także wymaga to wysiłku :P
OdpowiedzUsuń