12 lipca 2014

Muffinki czekoladowe z jeżynami



Słodkie, wilgotne i czekoladowe - muffinki z jeżynami

SKŁADNIKI na 12 babeczek i małą keksówkę:

użyłam szklanki o pojemności 330ml

3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
1 czekolada mleczna100g

1 szkl. kefiru
3 jajka
aromat czekoladowy
kostka masła 200g
1 szkl. jeżyn

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy, dodajemy kakao, cukier i proszek do pieczenia.
Czekoladę drobno siekamy, i dodajemy do reszty składników.

Masło roztapiamy.
Kefir,  jajka, aromat i ostudzone masło mieszamy,
Dodajemy suche składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto będzie gęste.
Na koniec dodajemy jeżyny, mieszamy delikatnie.

Foremki wykładamy papilotkami,
łyżką nakładamy ciasto - jedna czubata łyżka na babeczkę.

Resztę ciasta wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy:
babeczki - 25 minut - w 180stopniach
ciasto - 35 minut - w 180stopniach

Ostudzone babeczki i ciasto posypujemy pudrem.






4 komentarze:

  1. Dzień dobry,

    - 1 czekolada mleczna: ile gramów? w sprzedaży jest ogromna rozpiętość gramatur
    - kostka masła 250 g: obecne kostki masła mają zwykle 200 g lub 170 g; na pewno chodzi o 250 g?

    Pozdrawiam,
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  2. Masło już poprawione - faktycznie 200g. A czekolady u mnie prawie wszystkie mają 100g :) ale też podałam wagę. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za doprecyzowanie przepisu i pozdrawiam,
    Sylwia

    PS
    Piękne zdjęcie wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  4. a zdjęcia robię telefonem... Także wymaga to wysiłku :P

    OdpowiedzUsuń