11 sierpnia 2014

Muffinki ze śliwkami


Szybkie w wykonaniu, pyszne ucierane muffinki ze śliwkami.
Bez masła, za to na oleju i kefirze - polecam!

SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki (250ml)
1 szklanka cukru
1 szklanka kefiru
1/4 szklanki oleju
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 śliwek
dodatkowo płatki migdałów

PRZYGOTOWANIE:

Śliwki myjemy, dzielimy na pół, i kroimy na małe kawałki.

W jednej misce mieszamy składniki suche - cukier, proszek oraz przesianą mąkę.
W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre - olej, kefir oraz jajka.

Do składników mokrych, dodajemy suche, dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy śliwki - mieszamy.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami.
Masę nakładamy łyżką - ok 1,5 łyżki.

Pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180stopni.

Przed podaniem posypujemy pudrem i płatkami migdałów.

Śliwki oczywiście można zastąpić innymi owocami.


1 komentarz: