6 września 2015

Karkówka pieczona na winie, z tymiankiem i cebulką


Mama dziś przywiozła dużo mięsa..
1kg karczku i 1,5 kg schabu..
A, że od jutra znów praca prawie codziennie, trzeba było się wziąć do roboty




Karkówka pieczona w całości, idealna zarówno na obiad z pieczonymi ziemniakami. 
jak i do kanapek  z sosem i z warzywami.


SKŁADNIKI:

1 kg karkówki
200ml czerwonego wina wytrawnego
2 łyżeczki papryki słodkiej
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
sól, pieprz
świeży tymianek
natka pietruszki
kilka liści laurowych
oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Karkówkę natrzeć dokładnie solą, pieprzem, i papryką.
Cebulę pokroić w krążki, czosnek w plastry.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, czosnek i cebulę,
posypać świeżym tymiankiem.
Obsmażyć z dwóch stron na rumiano.



Tłuszcz odlać do naczynia w którym będziemy piec karkówkę.
Do mięsa dolać wino i chwilę dusić.
Następnie mięso z sosem przełożyć do wcześniej przygotowanej brytfanki,
posypać natką pietruszki i liśćmi laurowymi.




Karkówkę piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Od czasu do czasu podlewać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz