3 września 2015

Risotto z dynią, grzybami i tymiankiem





Jesień się zbliża, na straganach pojawiły się już dynia i grzyby. Trzeba wykorzystać ten moment!
zapraszam na risotto z dynią, grzybami i tymiankiem.

SKŁADNIKI na 3-4 porcje:

250g ryżu arborio
1l bulionu warzywnego lub rosołu
1 duża marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
świeży tymianek
natka pietruszki
1 szkl. (400ml) pokrojonej w kostkę dyni
1 szkl. (400ml) grzybów: borowiki i kurki
150 ml śmietany 30%
1 łyżka masła
oliwa
sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby kilka godzin moczymy w mleku
Na odrobinie oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek, 
startą marchewkę, tymianek i natkę pietruszki, 
na koniec dodajemy dynię i jeszcze chwilę smażymy

Grzyby odsączamy, i podsmażamy na odrobinie masła w osobnym rondlu, 
doprawiamy solą i pieprzem.

Do podsmażonej cebuli, marchewki i dyni, dodajemy ryż, 
i smażymy 2-3 minuty, następnie wlewamy szklankę bulionu i mieszamy. 
Ryż wchłonie nasz bulion, więc co kilka minut trzeba go dolewać. 
Po ok 20 minutach, ryż będzie odpowiednio miękki. 

Na koniec dodajemy grzyby, śmietanę, świeży tymianek, pietruszkę, sól i pieprz. 
Mieszamy i gotujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. 

Przed podaniem można posypać parmezanem i świeżym tymiankiem, 
SMACZNEGO! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz