7 października 2016

Krem dyniowo - paprykowy

Kolejna jesienna zupa - zdrowa i rozgrzewająca :)



składniki na ok 6-8 porcji:

1,5-2kg dyni
4 papryki czerwone
1 cebula
4 ząbki czosnku
świeży tymianek i rozmaryn
sól, pieprz
2 łyżki masła lub oleju
2l wody lub bulionu

opcjonalnie:
chilli dla ostrości
mleko kokosowe - dla słodyczy :)


przygotowanie;

dynię pokroić na kawałki, obrać i usunąć nasiona

paprykę pokroić na mniejsze kawałki, usunąć nasiona

czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w piórka







w garnku rozgrzać tłuszcz (olej lub masło), dodać warzywa, lekko zarumienić

zalać wodą, dodać tymianek, rozmaryn, przyprawy

gotować do miękkości, zmiksować na krem

na koniec można doprawić chilli, lub dodać mleko kokosowe


SMACZNEGO :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz