7 października 2016

Krem z białych warzyw z serem camembert


kolejna zupa na jesienno zimowe chłody! 

zupa krem z białych warzyw
z mocnym serowym akcentem.





składnik na spory gar zupy :) 

500g camemberta
1,5 kg ziemniaków
2 cebule
1 por
2 pietruszki
1 seler 
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
tymianek

oliwa lub masło
śmietana 30% - 500ml
woda lub bulion

przygotowanie:

cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać,
masło roztopić w garnku, dodać czosnek i cebulę, zeszklić

ziemniaki pokroić w kostkę, por i pietruszkę w krążki, seler na mniejsze kawałki

warzywa dodać do czosnku i cebuli, zalać wodą tak by je całkiem zakryła,
dodać przyprawy

gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojony w mniejsze kawałki ser, zalać śmietaną i posypać tymiankiem

gdy ser się rozpuści, zmiksować zupę na krem, ewentualnie doprawić do smaku







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz