7 października 2016

Muffinki kakaowe z Amaretto

Muffinki kakaowe z Amaretto, bitą śmietaną i żurawiną 






składniki na 12 muffinek:

2 szkl mąki
2 łyżki kakao
1/2 szkl cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
50ml Amaretto

200ml śmietany 30%
3 łyżki cukru
żurawina ze słoika do dekoracji

przygotowanie:

mąkę przesiewamy,
mieszamy składniki suche

składniki mokre mieszamy

łączymy składniki mokre i suche

formę do muffinek natłuszczamy olejem,
nakładamy masę

muffinki pieczemy ok 25 minut

śmietanę ubijamy prawie na sztywno, dodajemy cukier i znów ubijamy

na ostygnięte muffinki nakładamy bitą śmietanę, dekorujemy żurwiną,
można posypać prażonymi płatkami migdałów



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz