7 października 2016

Krem z soczewicy z salsiccią

Typowo jesienna zupa - pożywną, gęsta, rozgrzewająca i pikantna!



składnik na ok 6-8porcji:

300g czerwonej soczewicy
3 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
1 czerwona papryka
4 ząbki czosnku
sól,pieprz
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
3 liście laurowe
ostre papryczki, zmielone lub świeże
2 l przegotowanej wody
1-2 łyżki masła

mała kiełbaska salsiccia

przygotowanie:

soczewicę przepłukać

czosnek i cebulę posiekać
marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plastry
paprykę pokroić na mniejsze kawałki, pozbywając się gniazd nasiennych

roztopić masło, dodać warzywa i lekko podsmażyć
dodać wodę, soczewicę, liście laurowe, sól i pieprz

gdy warzywa zmiękną doprawić papryką wędzoną i chilli

kiełbaskę pokroić w plastry, wstawić na kilka minut do piekarnika, żeby się przypiekła 

zupę zmiksować na krem, podawać z kiełbaską

SMACZNEGO :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz