7 listopada 2012

Ciasto serowo-piernikowe


SKŁADNIKI:
1kg sera z wiaderka
6 jajek
3 łyżki kakao
2,5 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki cynamonu
słodzik
(opcjonalnie garść migdałów, żurawiny.. )

WYKONANIE:
* białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę
*  żółtka ucieramy ze słodzikiem, dodajemy ser, miksujemy
* 6 łyżek masy serowej, 3 kopiate łyżki piany - odkładamy na "bok", dodajemy migdały/ żurawinę wg uznania
* do reszty masy dodajemy kakao, cynamon, imbir, gałkę, przyprawy - miksujemy
* dodajemy pianę z białek i mieszamy
* masę wlewamy do formy ( u mnie spora blaszka)
* na wierzchu masy robimy kleksy z masy serowej, następnie przeciągamy po nich patyczkiem/wykałaczką
* pieczemy 1,5 godziny w temp 180stopni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz