miały być delicje, ale ponieważ biszkopt wyszedł cieniutki i łamiący się, od razu na niego nałożyłam masę kakaową by go "skleiła" a później galaretkę :P
BISZKOPT SKŁADNIKI:
5 łyżek otrębów - zmieliłam
2 łyżeczki skrobi
3 jajka
odrobina soli
słodzik
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE:
* białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę
* otręby, skrobię, słodzik, jajka i proszek miksujemy
* do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
* masę rozlewamy na sporą brytfankę - by biszkopt był duży i cienki
* pieczemy ok 20minut w temp 180stopni
GALARETKA, SKŁADNIKI:
300ml zaprawy brzoskwiniowej + 400ml wody + 6 łyżeczek żelatyny + słodzik
300ml zaprawy malinowej + 400ml wody + 6 łyżeczek żelatyny + słodzik
WYKONANIE:
* zaprawę brzoskwiniową mieszamy z gorącą wodą, dodajemy żelatynę i słodzik - wstawiamy na gaz i mieszamy aż żelatyna się rozpuści
* to samo robimy z zaprawą malinową
* galaretki rozlewamy do niskich pojemników i wkładamy do lodówki aż stężeją
"CZEKOLADA" SKŁADNIKI:
100ml mleka
4 łyżeczki mleka w proszku
4 łyżeczki kakao
słodzik
WYKONANIE:
* słodzik rozkruszamy i mieszamy z resztą składników
DELICJE
* na biszkopt nakładamy masę "czekoladową"
* galaretkę można pokroić w kostkę, w większe kawałki, lub po prostu "niechlujnie" wyciągnąć z pojemników łyżką jak ja :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz