3 sierpnia 2012

Tiramisu

tiramisu od początku diety ratowało mi życie :) postanowiłam wypróbować nowy przepis znaleziony na stronie:  http://www.dukania.pl/Deser-Tiramisu
biszkopt jak biszkopt, ale zaciekawiła mnie masa.. hm może wreszcie coś co będzie chociaż trochę przypominać ten włoski deser..



składniki:
biszkopt
2 jajka
2 łyżki otrębów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka skrobi
słodzik
* białka ubijamy na pianę z odrobiną soli, resztę składników miksujemy, dodajemy pianę i mieszamy
* rozlewamy na blaszkę, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni

masa:
400g serka homo
aromat migdałowy
4 żółtka, 2 białka
3 łyżki mleka w proszku
1 łyżeczka kawy do masy, plus napar z kawy do maczania biszkoptu
słodzik
* żółtka miksujemy ze słodzikiem do uzyskania jednolitej, puszystej masy
* do masy dodajemy serek homo, aromat (kilka kropel), kawę, mleko w proszku i znów miksujemy
*  białka ubijamy na pianę z odrobiną soli, dodajemy do masy i mieszamy
tiramisu
* 1łyżeczkę kawy, słodzik i odrobinę aromatu zalewamy gorącą wodą, w której maczamy biszkopt
* wkładamy do salaterki, zalewamy masą, powtarzamy warstwę
(ponieważ zostały mi resztki biszkoptu, pokruszyłam je i posypałam na górze)
* przykrywamy desery kakao przesianym przez siteczko










2 komentarze:

  1. WITAM, koleżanka przesłała mi link, bardzo interesujący przepis a powiedz stężała trochę masa? pozdrawiam.
    Jutro zamierzam zrobić i placuszki z cukini też :)

    OdpowiedzUsuń
  2. masa trochę stężała, ale nie na tyle żeby np zrobić tiramisu jako ciasto w tortownicy i kroić. W oryginale przepisu są 4 żółtka na 250g serka - wtedy na pewno wyjdzie bardziej "gęste". Zapraszam do dalszego odwiedzania bloga :)

    OdpowiedzUsuń