27 sierpnia 2012

Biszkopt przekładany serem i budyniem

ciacho w sam raz do kawy :)

BISZKOPT, SKŁADNIKI:
3 jajka
5 łyżek otrębów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
słodzik
aromat

WYKONANIE:
* białka ubijamy na sztywną pianę
* otręby, żółtka, proszek do pieczenia, słodzik, aromat - miksujemy
* dodajemy pianę do masy i mieszamy łyżką
* wylewamy na brytfankę - pieczemy 15 minut w temp 180-190stopni

SERNIK, SKŁADNIKI:
1/2kg sera z wiaderka
2 jajka
1 łyżeczka budyniu waniliowego
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
słodzik

WYKONANIE:
* białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka, ser, budyń, skrobię i słodzik miksujemy
* dodajemy pianę do masy i mieszamy łyżką
* wylewamy na brytfankę i pieczemy

BUDYŃ, SKŁADNIKI:
2 opakowania budyniu
750ml mleka
słodzik
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w odrobinie wrzątku 

WYKONANIE:
* budynie rozpuszczamy w 150ml mleka, dodajemy rozkruszony słodzik
* 600ml mleka zagotowujemy, dodajemy rozpuszczony budyń, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia
* żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzątku - dodajemy ją do budyniu
* całą masę przecieramy przez sitko, żeby nie było grudek; odstawiamy do lodówki

(biszkopt piekłam w dużej brytfance, dlatego przecięłam go na pół - by mieć spód i górę;
sernik upiekłam na blasze do tarty - wycięłam później serowy prostokąt wielkości połówki biszkopt)

* "dolny" biszkopt smarujemy połową masy budyniowej, nakładamy sernik, znów masę budyniową i przykrywamy biszkoptem
* ciasto można polać nutellą lub jakimś musem, np rabarbarowym; ja posmarowałam homo i posypałam kakao :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz