14 stycznia 2014

Babeczki z białek, z makiem i kandyzowanymi owocami





Zrobiłam chrust i zostały 4 białka...
żeby nic się nie zmarnowało, upiekłam babeczki :)

SKŁADNIKI:

4 białka
1/2 szklanki cukru pudru
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki maku
100g mieszanki kandyzowanych owoców

dodatkowo:
300ml śmietany 30%
2 łyżki pudru
czekoladowe dekoracje

PRZYGOTOWANIE:

Mąki przesiewamy i mieszamy.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę,
następnie dodajemy cukier - miksujemy,
mąki - miksujemy,
mak - miksujemy.
Na koniec dodajemy kandyzowane owoce, i mieszamy.

Foremkę do mufinek delikatnie natłuszczamy, lub wkładamy papilotki.
Łyżką nakładamy masę.
Babeczki pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Śmietanę ubijamy na puszystą, następnie dodajemy puder i miksujemy.

Na babeczki nakładamy bitą śmietanę, i ozdabiamy czekoladą.


1 komentarz: