22 stycznia 2014

Ptysie z waniliowym kremem budyniowym



SKŁADNIKI:

ptysie:
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
100g masła
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina soli

masa:
500ml mleka
40g masła
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki budyniu waniliowego
1/2 laski wanilii

dodatkowo:
100g czekolady mlecznej
1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE:

Wodę zagotowujemy, następnie rozpuszczamy w  niej masło.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i wsypujemy do rozpuszczonego masła.
Ściągamy z ognia i mieszamy - ma powstać jednolita i błyszcząca masa.
Gdy masa ostygnie, dodajemy jajka, proszek do pieczenia - cały czas miksując.

Masą napełniamy rękaw cukierniczy, i wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ptysie pieczemy 10 minut w temperaturze 200stopni, 
następnie kolejne 10 minut w temp 180stopni.
W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika!

Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i masło.
Podgrzewamy aż masło i cukier się rozpuszczą.

Wanilię przecinamy na pół i wydrążamy ziarenka.
Mąki przesiewamy, dodajemy żółtka, wanilię i budyń - miksujemy.

Gdy mleko zacznie się gotować, powoli wlewamy masę budyniową.
Miksujemy dopóki masa nie zrobi się gęsta.

Czekoladę łamiemy na kawałki, razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i przekładamy masą budyniową.
Gotowe polewamy roztopioną czekoladą.
Odstawiamy do zastygnięcia polewy.

SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz