22 stycznia 2014

Torcik kokosowy


 Torcik w kolorze miłości! 
w sam raz na zbliżające się Walentynki :)



SKŁADNIKI:

biszkopt:
1 szklanka mąki pszennej
1 czubata łyżka kakao
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru 

masa kokosowa:
70g kokosu (użyłam kokosu maczanego w spirytusie)
500ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
3 łyżki pudru

dodatkowo:
50g kokosu
100g pokruszonych bez
czerwony barwnik
odrobiną ciepłej wody

truskawki, bezy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy resztę składników biszkoptu.
Cały czas miksujemy.
Masę wylewamy do tortownicy (20cm),
pieczemy w temperaturze 180stopni ok 20 minut.

Śmietanę ubijamy na puszystą, dodajemy cukier - miksujemy.
Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, cały czas miksując na mniejszych obrotach.
Na koniec dodajemy kokos i mieszamy.
Jeśli masa będzie rzadka, można dodać żelatynę.

W odrobinie ciepłej wody rozpuszczamy barwnik i dodajemy kokos.
Zabarwiony kokos dokładnie przecedzamy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Bezy kruszymy - wkładamy do woreczka, i tłuczemy wałkiem.
Zostawiamy 2-3 sztuki do dekoracji.
Pokruszone bezy mieszamy z kokosem.

Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.
W tortownicy układamy warstwy następująco:
biszkopt, masa, biszkopt masa.
Odkładamy trochę masy do posmarowania boków tortu.

Tort wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

Tort wyciągamy z tortownicy.
Nakładamy masę na boki i dokładnie rozsmarowujemy.
Posypką z kokosu i bez posypujemy tort - górę i boki.

Ozdabiamy truskawkami i bezą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz