14 stycznia 2014

Chrust karnawałowy


 Przepis z zeszytu mojej mamy

SKŁADNIKI:

1,5 szklanki mąki
4 żółtka
1 łyżka octu lub spirytusu
1,5 łyżeczki masła
3 łyżki śmietany

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na dość cienkie. 
Nożem wycinamy szerokie paski, nacinamy na środku.
Łapiemy za koniec paska i "przewlekamy" przez dziurkę. 
Na patelni rozgrzewamy olej - tyle by chrust był cały zanurzony.
Smażymy z dwóch stron na rumiano (lekko). 
Chrust wykładamy na ręczniki papierowe, żeby odsączyć go z tłuszczu. 
Następnie posypujemy pudrem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz