24 października 2012

Caffe latte :)

do kawy użyłam mleka 2%

SKŁADNIKI:
mleko
1,5łyżeczki kawy rozpuszczalnej
słodzik
odrobina wrzątku

WYKONANIE:
* mleko wstawiamy na gaz, i grzejemy - ma się nie zagotować! ma być ciepłe ale nie gorące!
kawa musi być cieplejsza od mleka - wtedy nam się oddzielają warstwy!
* mleko ubijamy trzepaczką (taką do białek) by powstała piana
* kawę i słodzik wrzucamy do kieliszka (czegoś małego) i zalewamy odrobiną wrzątku, mieszamy
* mleko przelewamy do szklanki, najpierw tą część bardziej płynną - tak do 3/4 szklanki; następnie nakładamy pianę - prawie do pełna; odczekujemy minutę (można w tym czasie postukać szklanką o blat tak, żeby pianka bardziej osiadła)
* powoli wlewamy kawę (w środek szklanki)
* łyżką nakładamy odrobinę piany na "plamę" po kawie

Można posypać cynamonem :)

2 komentarze:

  1. oooooo czegoś takiego mi się chce, na pewno wypróbuje!

    Daria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kawa różni się od takiej z ekspresu, ale jak na domowe warunki, przy użyciu trzepaczki - polecam!!!

      Usuń