30 lipca 2012

Bułeczki

mają 10 łyżek otrębów więc wystarczają na 5 dni (dla tych, którym dzienna dawka otrębów wynosi 2 łyżki)


składniki:
10 łyżek otrębów
kostka sera białego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
przyprawy: 1/2 łyżeczki chili, 2 łyżeczki ziół, wegeta, pieprz
(opcjonalnie ziarna)

* białka ubijamy na sztywno, resztę składników miksujemy
* dodajemy pianę do masy i mieszamy
* wlewamy do dziurek na bułeczki (użyłam formy do mufinków, ale równie dobrze można nałożyć łyżką na blachę)
* pieczemy ok 70 minut w temp 180 (ja na koniec zawsze podkręcam temperaturę, żeby bułeczki zrobiły się brązowe)
  • (długo bułeczki były "mokre" w środku, więc trzeba sprawdzać jak się mają :P
  • robiąc je na blasze nie będzie takiego problemu bo będą płaskie i szybciej się upieką)

1 komentarz:

  1. notuje sobie przepis, niebawem wypróbuje :) wygląda apetycznie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń