składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
liście świeżego szpinaku
kilka suszonych pomidorów
pieprz, zioła prowansalskie, czosnek, przyprawa do kurczaka, vegeta
* umyty szpinak siekamy, wrzucamy razem z suszonymi pomidorami na patelnię z odrobiną oliwy, dodajemy czosnek, trochę wody i dusimy. Pierś dzielimy na dwie części, przekrawamy w połowie, ale nie do końca, rozkładamy - i powstaje jakby motyl. Z jednej strony przyprawiamy pieprzem i vegetą, z drugiem ziołami i przyprawą do kurczaka. Na stronę z ziołami nakładamy szpinak i suszone pomidory (wcześniej odsączone z oliwy papierowym ręcznikiem!)
* robimy roladkę, i zawijamy w folię aluminiową, To samo powtarzamy z drugą częścią piersi. Roladki można wrzucić na gotującą się wodę, i gotować ok 45minut., lub upiec w piekarniku w temp 180 stopni w takim samym czasie
Kilka sosowych propozycji:
- musztardowy - na bazie dijon, jogurtu i przypraw
- czosnkowy - jogurt, świeży czosnek, zioła
- serowy - ser piórko (3% tłuszczu) lub serek topiony z małą zawartością tłuszczu (może być właśnej roboty), z dodatkiem ziół, i jogurtu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz