26 lipca 2012

Tarta waniliowa z rabarbarem i bezą



składniki na ciasto i "bezę rabarbarową":
8 łyżek otrębów
4 jajka
budyń waniliowy
1/2 buteleczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki serka homo (użyłam president)
słodzik (28tabletek)
2 łodygi rabarbaru

* białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli
żółtka, otręby, budyń, aromat, proszek i serek miksujemy
* odkładamy 3 łyżki piany z białek do bezy, resztę białek dodajemy do masy i wszystko mieszamy
* blachę wykładamy folią/papierem do pieczenia, wlewamy masę, pieczemy w temperaturze 180 stopni
* w międzyczasie kroimy rabarbar w drobne kawałki, dodajemy do piany razem z rozkruszonym słodzikiem, mieszamy
* po 10 minutach nakładamy bezę na ciasto i pieczemy jeszcze 30 minut




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz